Net tarybų valdžia skatino užsienio piliečių turizmą – Musique Sovietique. L’ete 69 (От Паланги до Гурзу)

September 7, 2008

Senais 1969 metais vienintelė garso įrašų leidybos įmonė “Мелодия” pagal vienintelės kelionių agentūros “Интурист” užsakymą parengė pirmąjį Tarybų Sąjungoje paplūdimo muzikos rinkinį skirta užsienio turistams (sąjungos gyventojams neprieinamas).

[youtube: http://www.youtube.com/watch?v=eZds3PFuQKg]

Sprendimas tikrai labai pažangus tam laikmečiui (prisiminkime, kad Lietuva analogišką Note Lithuania išleido tik 2007 metais).
Kadangi tuometiniai  muzikos gurmanai neturėjo patirties rengiant panašaus pobūdžio rinkinius, tai produktas gavosi įvairialypis.
Tais pačiais (1969) metais dėl pasikeitusio valdžios požiūrio į meną  buvo įsakyta sunaikinti šiuos provakarietikškus įrašus.

Laiminga pabaiga

Istorija sulaukė savo netikėtos pabaigos, kai 2005 vykstant senų juostų įskaitmeninimo procesui archyvuose buvo rasta dėžutė su užrašu “Концерт участников всероссийского смотра сельской художественной самодеятельности. Третья пластинка”.
Kalbantys rusiškai supras šio pavadinimo meninę vertę ir galią, nekalbantiems vertimas būtų maždaug toks –  “Visos Rusijos kaimo gyventojų meninės saviveiklos dalyvių koncertas. Trečia plokštelė’.
Rastoje dėžutėje ir buvo gamybai paruoštas “Musique Sovietique. L’ete 69”.

Bijojo vogti

Pasirodo, kad pirmo ir vienintelio sovietuose paplūdimio muzikos rinkinio kuratorius nedrįso sunaikinti juostos, o išnešti iš griežtai saugomos valstybinės  įstaigos buvo tolygu savižudybei.
Todėl rinkinys buvo paslėptas archyve su labai bauginančiu pavadinimu, kuris turėjo numalšinti smalsaujančių norą jį perklausyti.
Kaip matome – pavyko.
Platesnę šios istorijos versiją (rusų kalba) skaitome čia.

[youtube: http://www.youtube.com/watch?v=0MAAWnxl2G8]

Kas viduje?

Nors savo dabartinėje fonotekoje iki šiol neturėjau “paplūdimiui” skirtos muzikos (ir abejoju ar toks įrašu formatas buvo kada nors išplitęs), pagal šiuolaikinę klasifikaciją rinkinį drąsiai priskirčiau prie easy listening stiliaus.
Lengvas, neįpareigojantys foninis džiazas puikiai tinkantys bene visoms gyvenimo situacijoms.

Kur gauti?

14 nelegalių kūrinių sveria apie 188 Mb ir suspausti monkey audio (.ape) formatu, kas garantuoja labai aukštą (734 – 999 Kbps) garso kokybę.
Visas gėris slepiasi čia.

Comments are closed.

Dienos akcijos | Dovanos | Nuolaidos
Uždaryti
Skip to toolbar