Garsai nuo šiol yra matomi! – N.E.R.D. Seeing Sounds

August 3, 2008

 

Pharrell Williams – pagr. vokalas, klavišai, ritminė gitara, perkusija) ir Chad Hugo (pagr. gitara, klavišai, saksofonas, bosinė gitara) žinomi kaip The Neptunes – įrašų produkcijos duetas, beje, velnioniškai turtingas tiek muzikinio išmanymo ar išganymo, tiek šlamančiųjų prasme.

[vsound: http://vaizdelis.lt/static/flash/audioplayer.swf?id=64116&auto=0&title=N.E.R.D+-+Windows]

Kaip ten bebūtų – geisti svetimo turto (kaip ir svetimo vyro ar moters) – nevalia. Kadangi vyrukams nusibodo žertis pinigus iš muzikos, daromos kitiems, jie užsimanė puikaus gyvo skambesio, griebė trečiąjį narį Shae Haley (Sheldon Haley) ir 2002-aisiais įrašė albumą In Search Of… jau kaip grupė N.E.R.D. Antrasis, Fly or Die, gyvenimą išvydo 2004-aisiais, o štai šių metų birželį mūsų ausis pasiekė trečiasis – Seeing Sounds.

Kaip ištarti:

En Y Ar Dy (Lietuvaičiams, kurie nėra poliglotai ir nesivargina mokytis taukšti angliškai)
En ee are dee (Tiems, kurie apanglėję ir žino, ką reiškia ‘Spell it’)

Sudėtis: Pharrell Williams, Chad Hugo , Shae Haley

Stilius: Alternative rock, Hip-hop, R&B

Susikūrė: 2001

Pirmasis albumas: In Search of… (2002)

Tėvynė: JAV, Virdžinija

Populiariausia citata:

"Kas yra N.E.R.D.? N*E*R*D atstovauja frazei ‘Niekas niekada iš tikrųjų nemiršta (No-one Ever Really Dies). The Neptunes yra tai, kas mes esame, N*E*R*D yra tai, ką mes darome. Tai – mūsų gyvenimas. N*E*R*D – tik esminis įtikėjimas, žmogau. Žmonių energijos sudarytos iš jų sielų. Kai miršti, ta energija gali išsisklaidyti, bet ji nebūna sunaikinta." – Pharell Williams

Prieštaros

Kiek teko skaityti, nuomonės apie juos kontraversiškos. Vienur – N.E.R.D’ų tekstai jaunatviški, savirealizaciniai bei aprėpiantys esminius būties klausimus, o kitur, konkrečiai – Rolling Stone straipsnyje apie naujausiąjį albumą, – atseit žodžiai nieko nepasako, išskyrus tai, kad Pharrell’is… įsiaudrinęs (neradau lietuviškesnio ir kuklesnio atitikmens žodžiui ‘horny’).

Perdėtai

Pirmąjam albumui neatgabenus milijonų į kišenes, vyrukai susigriebė ir daugiau dėmesio paskyrė instrumentuotei (geriau vėliau, negu niekad), todėl šis, trečiasis, albumas sudaro galingą gyvo garso įspūdį, gaudžiant milijonams skirtingų instrumentų ir melodijų, priverčiančių ne tik išgirsti, bet ir pamatyti kiekvieną sąskambį atskirai.

[youtube: http://www.youtube.com/watch?v=dVhPn5zjFiw]

Neperdėtai

Pati esu instrumentalios muzikos gerbėja ir negaliu pakęsti Timbaland’o kepamų blynų (kažkodėl pastoviai prisvilusių), tad pirmieji N.E.R.D. albumai anais, dar neužderėjusios super mega plius trigubos pop kultūros laikais, neitin sužavėjo. Tačiau Seeing Sounds darkart įrodė, kad net tokiems muzikos prodiuseriams vilkams atsibosta būti liurbiškais pinigų susišlavėjais, ir jie taip pat pasiilgsta kiek intelektualesnio skambesio. Kas dar? Su nei vienu iš trijų į pasimatymą neičiau.

Besisvaidant metaforomis

Kaip ir rūbų, žvejybos reikmenų ar muzikinės technikos parduotuvėse išsirenki tik pačius geriausius daikčiukus, taip ir kiekviename bet kokio atlikėjo albume dažniausiai išsirenki tik keletą deimančiukų.
Seeing Sounds išsirinkau šiuos: "You Know What ", "Sooner or Later", "Everyone Nose" ir "Happy".

Pridurkas (tai, kas priduriama)

Jei albume yra daug dainų, o tarp jų nors viena, verčianti gyvenimą nušvisti – albumas jau pakankamai vertingas.

Gerbtina

Įrašinėdami albumą, N*E*R*D žiūrėjo Discovery kanalo laidą apie sinesteziją – neurologinę negalią, verčiančią galvoje suvokti garsus kaip spalvas, reiškinius ar objektus. Taigi vaigi, superprodiuseriai ir jų afroamerikietis draugužis-kolega užsibrėžė sukurti tokią muziką, kuri skambėtų kaip gyvas pasirodymas.

Trumpai drūtai

12 takelių skanaujantiems rafinuotą Hip-Hop, R&B bei Alt.Rock skambesį su kruopščiai parinktais jazz’o, funk’o ir soul’o prieskoniais. 

Įdomu

* Wikipedia’os platybėse Sinestezija apibrėžiama ketveriopai
* Vaikinų tautybės: Pharrell Williams – amerikietis, Shae Haley – afroamerikietis ir Chad Hugo – filipinietis
* Dėl instrumentinių gabumų trūkumo, pirmąjį albumą N.E.R.D. įrašė su grupės Spymob pagalba.
* Įrašinėjant Fly or Die, 2003-iaisiais Chad Hugo MTV Naujienoms išsidavė, jog patys pradėjo mokytis groti instrumentais. Chad’as gitara, o Pharrell’is – būgnais.

Papildomas komentaras

Jei sužavėjo Pharell’io falcetas, rekomenduoju dar labiau įsiaudrinusį ir dar žavesnio tembro savininką John Legend

[youtube: http://www.youtube.com/watch?v=unwFEZGOKDs&]

Verdiktas

Valio N.E.R.D’ams ir John’ui Legend’ui, nevalio Timbalandui.
Mielasis, išmok pagaliau tinkamai užmaišyti tešlą savo kepamiems blynams. Ir nustok vienąkart Ė, Ė, Ėiuot. Lietuviškai tai skamba labai nemandagiai.

Jei patiko

Pulkit ieškoti Kanye West, OutKast, Common, Gnarls Barkley ir kitų

Pasitarnausiančios nuorodos

Apie The Neptunes , Oficialus (bet kiek nevykęs) N.E.R.D. tinklapis, kuriame riaumoja gigantiška beždžionė, Hollyscoop.com interviu su N.E.R.D. ir nelegali albumo kopija čia (73Mb, 160 – 320 kbps)

Comments are closed.

Dienos akcijos | Dovanos | Nuolaidos
Uždaryti
Skip to toolbar