Naujasis šių laikų retro veidas? – Duffy debiutinis albumas "Rockferry"

July 6, 2008

Aimee Ann Duffy, muzikiniame pasaulėlyje pasivadinusi tiesiog Duffy, 23-ų Velsietė daugumai turbūt atpažįstama iš šią vasarą į JAV ir Europos topus įsiveržusio singlo ‘Mercy’ ir dabar topus grėsmingai atakuojančio ‘Warwick Avenue’. Trejus metus brandintas ir puoselėtas Duffy debiutinis albumas “Rockferry” užgimė 2008-ųjų kovą.

Buitiškai

Retrova blondinė prikimusiu balsu.
Ką dainuoja?
Linksniuojama skirtingai: soul, neo-soul, retro pop, blues, rock (aš dar pridėčiau ‘n Roll). O ir tie patys sumišę tarpusavy.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=8pOwFQkEwAg]

Aimee Amy – Nelygu

Muzikoje dviračio iš naujo taip pat neišrasi, todėl naujų atlikėjų lyginimas su jau patyrusiais scenos rykliais, deja, neišvengiamas. Aimee Duffy bei jaunoji Adele, Britų muzikos industrijos naujokės, prilyginamos pašėlusiai gerai gerklę plėšančiai ir dažnai akis užpilančiai Amy Winehouse.
Pritariu – Kai kurios Duffy ir Winehouse dainos turi šiokių tokių panašumų.
Nesutinku – Nusisukant nuo Rolling Stones komentaro apie Amy “No, no, no” (Rehab)  ir Aimee “Yeah, yeah, yeah” (Mercy), nuodėminga būtų teigti ar peikti vieną arba kitą. Manau, kopijavimas čia niekuo dėtas. Kaltas čia muzikos stilius.
Tarkime, oldies.
Visi tarpusavy skamba panašiai, tačiau kartu nepaneigsi kiekvieno savitumo. O ir pats Aimee ir Amy skambesys technine prasme skiriasi, mat įrašinėjant Duffy albumą buvo pasitelktos visokios gudrybės, kad skambesys ir kokybė prilygtų 60-iesiems.

[vsound:http://vaizdelis.lt/static/flash/audioplayer.swf?id=57447&auto=0&title=Duffy+-+Warwick+Avenue]

Kontrataka

Aimee ir Amy skamba vienodai. O Duffy ir Dusty?
Nors ir nesutampa dvi raidės, panašumas kur kas milžiniškesnis: šviesūs plaukai, paprasti tekstai, dainavimo maniera, prikimes tembras, gitarų skambesys, harmonija ir retro mikrofono fonas – visa tai bendra tarp Aimee Ann Duffy ir Mary Isabel Catherine Bernadette O’Brien (pabandykit išmokt mintinai).
Tai žavioji mėlynųjų akių soul’o (blue-eyed soul) atstovė, dar žinoma kaip Baltoji juodaodė arba Baltoji soul’o karalienė, pasauliui išdainavusi “I just don’t know what to do with myself” arba “The look of love“, šviesiaplaukė lesbietė Dusty Springfield. O tarp juodbruvės Winehouse ir ryškios blondinės Dusty Springfield panašumų tiek tarp tembro, tiek tarp manieros, tiek išvaizdoje – jokių.

Trumpai drūtai

10 takelių prijaučiantiems ar pasiilgusiems močiučių laikų: įmantrių šukuosenų, blizgančių mikrofonų, traškančių vinilų, lengvai suvokiamų tekstų, nespalvotų klipų, mėgstantiems oldies ir moterišką vokalą, kuris skamba taip pat puikiai ir gyvai – ne tik įrašuose.

Jei patiko

Pulkit ieškoti Dusty Springfield, The Supremes, The Ronettes, Dionne Warwick.

[youtube: http://www.youtube.com/watch?v=0R-ZE-gFcBA&]

Papildomas komentaras

Lietuvoje nedaug kam žinoma dainininkaujanti amerikietė, neįtikėtinai stipraus balso savininkė, kuri suplėšdavo po pakelį raudono Malrboro per dieną – Eva Cassidy – taip pat bus prie širdies, jei Duffy vokalas malonus ausiai.

Pasitarnausiančios nuorodos
Duffy puslapis, Oldies muzikos atlikėjų sąrašas ir nelegali Duffy albumo “Rockferry” kopija (86 Mb, MP3, 320kbps) čia.

Comments are closed.

Dienos akcijos | Dovanos | Nuolaidos
Uždaryti
Skip to toolbar